Kronik ağrı için doğal besin takviyeleri

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne göre, yaklaşık 50 milyon (veya% 15’i) yetişkin 2018’de Amerika Birleşik Devletleri’nde kronik ağrı çektiğini bildirdi. Kronik ağrıyı yönetmek, genellikle ağrı kesici ilaçlar, fiziktedavi, yaşam tarzı müdahaleleri, diyet değişiklikleri ve ağrı giderici takviyeler kullanılmaktadır.

Kurkumin, Çuha çiçeği yağı, Omega-3 yağ asitleri, D vitamini, Kollajen ve Topikal kapsaisin dahil olmak üzere ağrı için yaşam tarzı yaklaşımları için bu yazımıza göz atabilirsiniz. Diyet takviyeleri hakkında bilgi edinmek isterseniz araştırmalar ile desteklenmiş bu yazım tam size göre.

Enflamasyon ve Ağrı İçin Besin Takviyeleri

Kronik ağrı için en iyi doğal takviyeler, bireyin sağlık durumuna ve ağrının kök nedenine bağlı olarak değişse de, ağrı için kanıta dayalı en iyi takviyelerin bazılarını vurguladık.

Kurkumin: Tıbbi bitki zerdeçalında bulunan parlak sarı pigment olan kurkumin ile takviyenin, IBS ve osteoartrit gibi enflamatuar koşulları olan bireylerde ağrıyı azalttığı gösterilmiştir. Kurkumin, enflamatuar süreçlere aracılık eden bazı enzimleri inhibe ederek anti-enflamatuar etkilerini gösterebilir.

Çuha çiçeği yağı: Çuha çiçeği yağı (EPO), çuha çiçeği bitkisinin (Oenothera biennis) tohumlarından elde edilir. EPO, yağın faydalı etkileri ile ilişkili olan iki omega-6 yağ asidi olan linoleik asit (LA) ve gama-linolenik asit (GLA) sağlar. Kronik inflamatuar bir durum olan multipl sklerozlu bireylerde, EPO takviyesi, plaseboya kıyasla azalmış ağrı ve yorgunluk ile ilişkilendirilmiştir.

Omega-3 yağ asitleri: Antienflamatuar etkileri ile bilinen omega-3 yağ asitleri, yağlı balıklar, keten tohumu, kenevir tohumu ve ceviz gibi diyet kaynaklarında ve besin takviyelerinde bulunur. Meta-analizler omega-3 takviyesinin çeşitli durumlarda etkilerini incelemiştir. Birinde, araştırmacılar omega-3 takviyesinin dismenore (adet krampları) gibi durumlarda kronik ağrıyı iyileştirebileceğini buldular. Romatoid artritli (RA) hastalardaki çalışmaların bir başka meta-analizi, üç aydan uzun bir süre boyunca omega-3 takviyesinin, ağrıyı yönetmek için yaygın olarak kullanılan bir ilaç olan steroid olmayan antienflamatuar ilaçların (NSAID) azaltılmış kullanımı ile ilişkili olduğunu buldu.

D Vitamini: Yağda çözünen bir vitamin olan D vitamini, güneşe maruz kaldığında deride üretilir ve morina karaciğeri yağı, yumurta sarısı ve peynir gibi bazı diyet kaynaklarından az miktarda sağlanır. D vitamini eksikliği genellikle sınırlı güneşe maruz kalan bireylerde ve vitamini emen veya vücutta aktif formuna dönüştürme sorunları olan kişilerde görülür. (8) Araştırmalar, düşük D vitamini seviyelerinin yüksek seviyelerde bildirilen ağrı ile ilişkili olduğunu bulmuştur. (9) Fibromiyaljisi olan kişiler gibi kronik yaygın ağrılı bireylerde D vitamini takviyesinin etkisini değerlendiren çalışmalar, takviyenin ağrı skorlarını azaltabileceğini bulmuştur.

Eklem Ağrısı İçin Doğal Takviyeler

Yukarıda listelenen besinlere ve bitkilere ek olarak, bazı doğal ürünlerin de özellikle kollajen ve topikal kapsaisin gibi eklem ağrısını hafiflettiği gösterilmiştir.

Kollajen: Kollajen, kemikler, kıkırdak, bağlar ve tendonlar dahil olmak üzere belirli vücut dokularında bulunan yapısal bir bileşendir. Ek olarak, kolajen sığır eti, balık ve yumurta kabuğu zarları dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan üretilir. Diz osteoartriti olan bireylerde, kolajen takviyesinin ağrı ve sertliği azalttığı gösterilmiştir. Benzer şekilde, romatoid artritli bireylerde, sığır kollajeninin inflamatuar bir belirteç olan tümör nekroz faktörü-alfa (TNF-alfa) semptomlarını ve düzeylerini azalttığı bulunmuştur.

Kapsaisin: Acı biberlerde doğal olarak bulunan kapsaisin, topikal (cilde uygulanır) ağrı kesici ürünlerde kullanılan bir maddedir. Araştırmacılar, kapsaisin jel veya kremin tekrar tekrar kullanıldığında analjezik ve antienflamatuar bir etkiye sahip olduğunu bulmuşlardır. Topikal kapsaisin, osteoartrit ve romatoid artrit gibi eklem ağrısı rahatsızlığı olan kişilere faydalı olabilir. Kapsaisinin aşırı kullanıldığında toksik veya yanma etkisine sahip olabileceğini unutmayın. Topikal kapsaisin nasıl uygulanacağı konusunda rehberlik için bir uzmana danışın.

Kronik ağrı, bir bireyin fiziksel işlevini ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir semptomdur. Kronik ağrı yönetimine multidisipliner bir yaklaşım yaşam tarzı değişiklikleri ve diyet takviyeleri içerebilir. Tedaviye kişiselleştirilmiş bir yaklaşım geliştirmek için bütünleştirici bir pratisyen veya bütünleştirici sağlık ekibi ile çalışmanız önerilir.

Kapat

Fitness, boxing, pilates, fizyoterapi, beslenme alanlarında deneyimli ve 'personal training' konusunda uzman kadro.

Çalışma Saatleri

Pazartesi - Cumartesi:
06.30 ile 19.30 saatleri arasında açığız.

Sosyal Hesaplar
Bilgi