Serbest ağırlık ve direnç makineleri
Taşınabilirlik
Direnç makinelerine kıyasla serbest ağırlıklar (örn. Dumbell, barbell, kettlebell vs.) evinizde veya kendi stüdyonuzda rahatlıkla taşınabilir bir imkân sağlar. Direnç makineleri daha ağırdır ve genellikle konulduğu ortamdan ayrılmaz. Serbest ağırlıklar bu konuda direnç makinelerine nazaran +1 avantaj sağlıyor. Serbest ağırlıklar sizlere birçok yerde spor yapma imkânı tanıyarak bu turun galibi oluyor.
Kişiye uygunluk
Direnç makineleri ne kadar kişilerin vücut yapılarına uygun şekilde tasarlansa da bu herkes için geçerli olamıyor. Sehpaların yüksekliği, Yaslanma yerlerinin mesafesi, tutamaçların uzunluğu vs. gibi durumlar kişiye göre değişkenlik gösterebiliyor. Her ne kadar yeni tasarlanan makineler bunların önüne geçmeye çalışsa da her insanın antropometrik özellikleri farklıdır ve bu bakımdan ister istemez kişiye uyumsuzluk yaratabiliyor. Özellikle uzun boylu ve kısa boylu kişilerin ve aşırı kilolu bireylerin korkulu rüyası… Ancak bu konuda serbest ağırlıklar kişiye böyle bir kısıtlama getirmiyor ve herkese uygun bir çalışma imkânı sunarak bu turun da galibi oluyor.
Denge
Eğer spor salonuna yeni kayıt olduysanız ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız öncelikle bilmeniz gereken bazı durumlar var. Birincisi vücudunuz buraya hazır değil ve kullanacağınız serbest ağırlıkları kontrol etmek sizin için güç olacaktır. Ağırlığı kaldırıp indirirken kontrol sağlayamamak sizlere sakatlık riski doğurabilir ve spor hayatınız başladığı gün bitebilir! Eğer eklemlerinizi, bağlarınızı ve kaslarınızı seviyorsanız, vücudunuza değer veriyor ve kendinizi daha kontrollü bir şekilde geliştirmek, seviye seviye ilerlemek istiyorsanız. Başlamanız gereken yer makineler… Makineler, ayrıca eklem instabilite (eklemlerin kontrolünün olmadığı) durumlarına da avantaj sağlayarak eklem rahatsızlığı olan kişilere de yer veriyor ve bu turun galibi makineler oluyor.
Kontrol
Spor salonundasınız ve müthiş bir enerjiyle serbest ağırlıkların yerini tuttunuz ve başlıyorsunuz bench press yapmaya taktınız 100 kiloyu ve basıyorsunuz 1 tekrar 2 tekrar 3 tekrar… oda ne? 4.tekrarı yapacakken el bileğinize bir ağrı giriyor ve ağırlığı kaldıramıyorsunuz. Arkanızda size destek verecek bir partneriniz de yok… ağırlığın altından kalkmayı da bilmiyorsunuz… Geçmiş olsun, üzülerek söylüyorum ki sizin bu durumunuzu fark edecek kişiler imdadınıza koşana kadar orada cebelleşmek zorunda kalacaksınız. Oysa makineler bu durumun üstesinden gelebilir. Hem de çok rahat! Ağırlığı kaldıramıyor musunuz? Sadece kontrollü bir şekilde bırakın. İşte hepsi bu ! Ağırlığın altında cebelleşmeye veya kendinizi bu tekrarı çıkarma zorunluluğuna düşürmeden kontrollü bir şekilde bırakabilirsiniz. Dinlendiğiniz ve kendinizi hazır hissettiğiniz zaman tekrardan başlayabilme şansını tanıyan makineler bu turun da galibi oluyor!
Ucuzluk
Serbest ağırlıkların, makinelere göre daha kolay tanışabilir olduğundan bahsetmiştim. E bunun yanında birde ucuz olması da geliyor. Serbest ağırlıklar, makinelere göre çok daha ucuzdur. Hem ucuz hem taşınabilir özelliklerinden dolayı tartışmasız serbest ağırlıklar, bu turun galibi.
Fonksiyon
Serbest ağırlıklar, makinelere göre çok daha fonksiyonludur. Peki neden? Çünkü makinelerin tek bildiği şey; ağırlığı it veya ağırlığı çek! Makineler, üzerinde durabileceğimiz çok fazla fonksiyonel çalışma fırsatı vermiyor bize ve buda bizi rutin bir çalışma ortamına sokuyor. Oysa serbest ağırlıklar, birçok açıdan bu konuda bize avantaj sağlayabilir. Bir chest press makinesiyle biceps antrenmanı yapabilir misiniz? Bunu dumbellar bize sağlayabiliyor. Bu bakımdan serbest ağırlıklar bu turu kazandı.
Kas gelişimi
Söz konusu kas gelişim olduğunda önce şunu sormak lazım: Kim için? Eğer, söz konusu yeni başlayan bireyler ise kesinlikle makinelerdir. Ancak belirli bir deneyimi olan bireyler için makineler yeterli olmayacak ve bunun yerini serbest ağırlıklar alacaktır. Peki bu hiç makine kullanmayalım mı demek? hayır tabi ki. Makineler, profesyonel düzeydeki sporcular için dahi kullanılabilir. Sadece nerede kullanılması gerektiğini bilmek yeterlidir. (Örneğin; antrenman sonrası bitirici çalışma olarak kullanılabilir.) Kas gelişimi söz konusu olduğunda serbest ağırlıklar kas liflerini daha fazla uyarabilme özelliğine sahiptir. Dengesiz bir ortamda çalışan bir çalışma olduğu için birçok kas belirli fonksiyonlar için göreve dahil olmaktadır. Örneğin; sinerjist (yardımcı) stabilize edici kaslar (dengeleyici) antagonist (zıt kaslar) Dolayısıyla bu turu iki kesime pay etmek lazım: Birincisi, yeni başladıysanız makineler; ikincisi, deneyimliyseniz serbest ağırlıklar…
Sakatlık - Güvenlik
Sakatlık ve güvenlik söz konusu olduğunda makineler bize öncelik tanıyor çünkü makinelerin bizi sakatlama gibi bir duruma sokma olanağı düşüktür. Makineler genellikle tek düzlemde çalışır. (Frontal veya Sagital veya Transvers) Bu bakımdan tek düzlemde yapılan çalışmalar eklemlerimizin tek düzlemde hareket etmesiyle birlikte destekleyici kasların da bu yönde çalışmasını ve ekstra bir şey yapmamasını sağlar. Bunun yanında serbest ağırlıklar üç düzlemde (üç boyutlu) çalışırlar. Buda bizim eklemlerimizin üç boyutta da görev almasını yani işinin zorlaşmasını sağlar. Bu tür çalışmalarda sakatlık riski yüksektir çünkü herhangi bir boyutta zayıf olan kas grubu, o tür çalışmalarda kendini ele verir ve size problem yaratabilir. Ancak, bu demek değildir ki serbest ağırlıklar her zaman risklidir. Bu başlangıçta dezavantaj gibi görünse de eğer kişi yapacağı çalışmaları doğru seçer ve uygularsa serbest ağırlıklar, sakatlığı önleme ve geliştirme konusunda daha çok avantajlıdır. Dolayısıyla bu turda makineler daha güvenli sayılsa da serbest ağırlıklar, bu konuda kişiyi geliştireceği için berabere kaldılar diyebiliriz.
Zaman
Fazla zamanınız yok ve bugün spor yapmak zorundaysanız tercihiniz makinelerden yana olmalı! Makineler serbest ağırlıklardan çok daha pratik ve hızlıdır. Yapacağınız hareket belli, sadece bunu uygulayın! Ayrıca serbest ağırlıklar gibi bir ağırlığı değiştirmeye çalışırken zaman kaybetmezsiniz. Bu turun galibi zamanı hızlı değerlendirmemizi sağladığı için makineler oluyor.